A nők lázadása

Programunk

 

 • A várandósság költségeit a vállalkozások helyett az állam viseli.
 • A gyed után a munkahelyre való visszatérés biztonságos: a kisgyermekes nő nem bocsátható el hat hónapig. Ez idő alatt az apa gyedre mehet, hogy az anya munkahelyi beilleszkedését megkönnyítse.
 • Minden kisgyermekes anya gyermeke hét éves koráig választhat a 4–6 órás részmunkaidő és a teljes állás között.
 • Megszüntetjük a nők és férfiak közti bérkülönbséget ugyanabban a munkakörben.
 • A közszférában minden számítógépen végezhető munka esetén biztosítjuk a távmunka lehetőségét a kisgyermekes anyáknak.
 • A bölcsődék működését, a családi napközik és a vállalati bölcsődék létrehozását támogatjuk annak érdekében, hogy minden dolgozó nő gyermeke ingyenes ellátást kapjon.
 • A terhes és kisgyermekes anyák kedvezményt kapnak a munkába járáshoz a tömegközlekedésben.
 • A családi pótlék a gyermek első szakmájának vagy diplomájának megszerzéséig jár.
 • Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása miatt a családon belüli erőszak nem magánügy többé. Mivel a nők elleni erőszak traumatizálja az egész családot, ezért annak büntetése súlyosabb, mint a többi erőszakos bűncselekményé.
 • Azok a cégek sikeresebbek, amelyek vezetésében nők és férfiak együtt dolgoznak. A közszférában női kvóta biztosítja, hogy sok a női vezető.
 • A parlamenti hímsovinizmus és trágárság megszüntetése érdekében a szexista képviselő elveszti mentelmi jogát, és súlyos büntetést kap.
 • A politikai kultúra helyreállítása érdekében támogatjuk, hogy több nő dolgozzon a közéletben. Vállaljuk, hogy a képviselői helyekre és a kormánytagnak 35%-ban nőket jelölünk.

 

Interjú 2021-ből

 

Irányi Hajnal vagyok, 23 éves egyetemista.

Emlékszem, hogy mennyire elgondolkodtatott, amikor néhány éve megfigyeltem a nővérem és a barátnői életének alakulását.

A nővérem a baba 3 éves koráig gyesen volt. Mivel a férje többet keresett, így szó sem lehetett arról, hogy esetleg ő maradjon otthon. Sőt, a gyerek megszületése után még többet dolgozott, hogy ne érezzék meg a másik fizetés kiesését. A nővéremre maradt minden. Háztartás, bevásárlás, gyermeknevelés, főzés, mosás, takarítás. Láttam rajta, hogy imádja a kisfiát, de már nagyon hiányzik neki a felnőtt társaság és a munkája.

Felvettek a helyére olyat, aki egy ideig még nem fog szülni.

A szülést megelőzően nem volt az az otthonülő típus. Szerette a munkáját, és pörgött az élete. Egy nagy cég HR-osztályán dolgozott, az emberek motiválásának javítása volt a feladata.

Amikor letelt a gyes, a főnöke azt mondta, hogy abba a pozícióba nem mehet vissza, mert a gyerek gyakran beteg lesz, nekik pedig tartaniuk kell a határidőket. Munkát ajánlott a recepción, mert ott nem baj, ha gyakran hiányzik. Láttam a nővéremen, mennyire szíven ütötte a dolog. Nyolc év alatt nagyon sokszor bizonyított, mindig ragyogó ötletei voltak. De felvettek mást. Helyette. Olyan valakit, aki még egy ideig nem fog szülni.

A nővérem barátnője, Zsófi, pedig éppen azért nem kapott rendes munkát, mert még nem volt gyermeke. Minden interjún megkérdezték tőle, hogy szeretne-e gyermeket. Persze mondta, hogy szeretne. Meg addig dolgozni is. Ezért sosem őt választották, mindig más jelentkező lett a befutó.

Dóri, a másik barátnő legalább a munkahelyével szerencsésebb volt, ha már a gyes alatt a házassága tönkrement. Visszamehetett volna dolgozni, de nem talált év közben bölcsit, mert amikor jelentkezni kellett, még nem tudta, hogy egyedül marad a másfél évessel.

Brigit rendszeresen verte a férje, egy idő után már a gyerek előtt is. Elválni nem tudott, mert olyan alacsony volt a fizetése, hogy abból nem tudott albérletet fizetni. Ha meg visszaköltözött volna a szülei falujába, nem lett volna munkája. Nem tudta, mi a megoldás.

Ne kelljen a baba és a munka között választanom!

Én nem akarok olyan életet, mint a nővéremé és a barátnőié volt. Azért tanulok, hogy jó munkám legyen. De ne kelljen a baba és a munka között választanom! Nem akarom, hogy a gyerek egyet jelentsen az elszegényedéssel. Hogy az első gyermekem megszületése után le kelljen mondanom a másik kettőről, pedig hármat szeretnék. És azt végképp nem akarom, hogy bántalmazó házasságban kelljen maradnom, mert nem tudom a fizetésemből eltartani a gyermekem. Mi a barátnőimmel összefogtunk, és együtt politizálunk azért, hogy annak a régi férfiak uralta világnak végre legyen teljesen vége.