Szorgalom és tehetség

Programunk

 

  • A szürkegazdaságot kifehérítjük azzal, hogy megszüntetjük a zsebbe fizetést. Ennek érdekében a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adót és a TB-járulékot beépítjük a bruttó bérekbe.
  • A vállalkozók kitörölhetik a fontos emberek számát a telefonjukból, mert megszüntetjük a kamu tendereket. Az állami megrendelések beszállítóit tiszta versennyel választjuk ki. Csak nyílt, az interneten közzétett közbeszerzéseken lehet megbízást elnyerni. A közbeszerzési dokumentáció, a győztes pályázó anyaga és a megvalósulás dokumentumai mind nyilvánosak.
  • Felszámolási eljárást indítunk, ha a fővállalkozó tudatosan becsődöl, vagy nem fizeti ki az alvállalkozóit. A fővállalkozó az állami megrendelések esetében csak az alvállalkozók kifizetése után kapja meg a szerződés ellenértékét.
  • A magas hozzáadott értéket előállító és magas bérszinvonalú, exportra termelő vagy kutatásfejlesztéssel foglakozó vállalatok társasági adókedvezményt kapnak. Adókedvezményt kapnak azok a foglalkozást bővítő vállalkozások is, amelyek hátrányos helyzetű járásokban működnek.
  • Adókedvezményt csak azok a multinacionális cégek kaphatnak, amelyeknek a beszállítói 50%-ban hazai kis- és középvállalatok. A kisebb cégeket vállalkozásfejlesztő helyi ügynökségek segítik abban, hogy beszállítóvá váljanak.
  • A könyvelő cégek által is nehezen követhető, átláthatatlanul bonyolult adórendszert egyszerűsítjük. Az állami hatóságok nem tekintik bűnözőnek a vállalkozókat, hanem tanácsadóikon keresztül támogatják a cégeket a törvényes működésben és a növekedésben.
  • A törvényesen (adótartozás és munkaügyi bírság nélkül működő) kis- és középvállalatok hitelfelvételének megkönnyítésére állami garanciaalapot hozunk létre.
  • Jogbiztonságot teremtünk, felszámoljuk a személyre szabott oligarchatörvényeket, amelyek egyes szektorokat és vállalkozásokat ellehetetlenítettek vagy monopolhelyzetbe hoztak.
  • Megszüntetjük az ad hoc szabályozást, a salátatörvényeken keresztüli jogtiprást. A vállalkozások életét érintő új jogszabályok bevezetése az év elején közzétett menetrendnek megfelelően történik. Új törvényt csak a nyilvánosságra hozott hatásvizsgálat elkészülte után fogadunk el.

 

Interjú 2021-ből

 

Katona József, 53 éves építési vállalkozó vagyok.

Most nagyon sok munkám van, mert épp mindenki fel akarja újíttatni a családi házát. A megrendelőim nagyon kedvezményes hitelt kaptak az épületek teljes energiatakarékos felújítására. Mindenki új ablakot, tetőt, hőszigetelést, kazánt és napelemet akar az új tetőjére. Alig győzzük a munkát.

Korábban nagyon nehéz időket éltünk meg. Egyrészt az enyémhez hasonló kis cég alig kapott megbízást, mindent néhány nagycsalád vitt el. Aztán, ha csurrant-cseppent is valami (mert persze ők csak a fővállalkozók voltak, munkát nem végeztek), a haszon nagy részét vissza kellett csurgatni a megfelelő zsebekbe. Kezdetben 10%-ról indult az alkotmányos költség, aztán az oligarchák idején már felment 40%-ra is. Egyszerűen nem érte meg dolgozni. Volt olyan, amikor egy új hidat építettünk, és az egész pénzünk bent ragadt.

Ha épp megkaptam a pénzem, másnap már ott volt a munkaügyi hatóság vagy az adóhatóság, és addig keresték a hibát, amig meg is találták. Olyan bonyolult volt az adminisztráció, hogy a haszon másik részét a könyvelő cég vitte el. És még így is mindig megbüntettek. Olyan magas volt a bérköltség, hogy muszáj volt néha zsebbe fizetni, hogy valami nekem is maradjon. Sokszor éreztem azt, hogy bűnözőként néznek rám az ellenőrök. Pedig én is jobban szerettem volna befizetni az adót, csak akkor le is húzhattam volna a rolót. Akkor sokszor arra gondoltam, hogy abbahagyom.

Aztán, amikor dőltek az uniós pénzek, és lett volna munka bőven, eltűntek az emberek. Először csak a klímaszerelők, villanyszerelők, aztán már a burkolók és a segédmunkások is. Ausztriában és Németországban nyelvtudás nélkül is hatszor annyit kerestek. Sorra kellett visszamondanom a megrendeléseket, már azon gondolkodtam, hogy én is utánuk megyek. El is kezdtem németül tanulni, bár éreztem, hogy ott még művezető sem lehetek az én nyelvtudásommal. Meg itthon van a család is, nem akartunk lenézett kelet-európai bevándorlók lenni. Sokszor gondoltam arra, miért nekünk kell elmennünk, akik rendesen dolgozunk, és csak meg akarunk élni a munkánkból? Végül összeszorított foggal kibekkeltük, és milyen jól tettük!

Most a helyi vállalkozásfejlesztő ügynökségnél van egy technikus, azzal tartjuk a kapcsolatot, ha valami problémánk van. Akár az adózással, akár a dolgozókkal, akár a bankkal, ő segít. Csináltak weboldalt is nekünk, azon keresztül jön a legtöbb megrendelés a házfelújításokra. Most már szakképzett munkás is van, mióta 1000 euró lett a nettó átlagbér. Az eddig az államnak fizetett szociális adót meg a TB-járulékot kifizetem nekik a bruttó bérben. Nem kell két könyvelést csinálnom, és a bérek nagy részét zsebbe fizetnem. A munkások is sokkal nyugodtabbak, tudják, hogy egyszer, ha megöregszenek, lesz nyugdíjuk is. Most már csak a magas áfa a gond. De azt ígérik, azt is lejjebb viszik, ha az oktatást meg az egészségügyet rendbe tették.