Euróval végleg Európában

Programunk

 

  • A rubel helyett az eurót választjuk.
  • Európához tartozunk, Európában fogunk maradni.
  • Az euróval a magyar mellett végre európai büszkeséget is érezhetünk.
  • Az Európai Unióban elérjük a nettó 1000 eurós átlagfizetést.
  • Az euróval többé nem kell félnem, hogy elszáll a hiteltörlesztésem.
  • Ha nyaralni megyünk, végre nem kell pénzt váltanom.
  • Az euróval csökkennek a hitelkamatok, a hitelek olcsóbbak lesznek a lakosság, és a vállalkozások számára.
  • Össze tudom hasonlítani a magyar árakat és fizetéseket a szlovákiai rokonokéval.
  • Az euróval nőnek a befektetések, ezért utolérjük a szlovák és cseh életszínvonalat.
  • Az utolsó magyar sikerkorszak a „Boldog Békeidőkben” volt, amikor az osztrákokkal volt közös pénzünk. Az euróval egy újabb virágkor kezdődik.

 

Interjú 2021-ből

 

Szabó Ferenc vagyok, 37 éves budapesti informatikus.

Kisgyerekkoromtól kezdve érdekel a számítástechnika, ezért még alsós koromban megkaptam a szüleimtől az akkor nagyon modernnek számító Commodore 64-es gépet. Sokat játszottam vele, meg persze kezdetleges programokat is írtam, már akkor tudtam, hogy informatikus leszek. No, meg azt is mindig mondták anyuék, hogy az informatikusok jól keresnek. Ez így is van, jó a fizetésem, bár Londonban még mindig jobban kereshetnék. De nem akarok elmenni innen, hiszen mióta az angolok kiléptek az EU-ból, de Magyarország tag maradt, és bevezettük az eurót, itt is elég jó az élet.

Úgy volt, hogy kilépünk az Európai Unióból, és bevezetjük a rubelt.

Az 1990-es rendszerváltás idején lettem iskolás. Akkor azt hittem, valami örökre megváltozott. Mégpedig az, hogy a szovjet típusú diktatúra módszerei soha nem térhetnek vissza, és egy szabad levegőjű, polgárosodott országban fogom leélni az életemet. Ez ma már így is van, de volt idő, amikor vészesen közel kerültünk a putyini Oroszországhoz, sőt még az is napirenden volt, hogy nem az eurót vezetjük be, hanem a rubelt, és kilépünk az Európai Unióból.

Hál’ istennek, nem ez következett be, és tény, hogy mára nincsen magyar átlagfizetés nettó 1000 euró alatt. Ebből mindenki megengedhet magának egy saját lakást, egy autót és évi egy nyaralást. A még egyedülálló húgom is, aki titkárnő egy cégnél. Ahogy az sem kérdés, hogy havonta egyszer egy közös, családi vacsorát tartunk Józsi bácsi közeli magyaros éttermében. Ez kiváló alkalom arra, hogy unokáktól a nagyszülőkig mindenki beszámoljon arról, mi is történt vele az azt megelőző hetekben.

Mióta bevezettük az eurót, itt is elég jó az élet.

Egyébként az euró bevezetésének számos előnyét érezzük a mai napig is. Nekem az a pihenés, ha a srácokkal néha kiruccanunk valamelyik európai topbajnokság focimeccsére. Kedvenc csapatom a Barcelona, imádom nézni a fiúkat, ahogy játszanak, és elég jó érzés, hogy már egy ideje nem kell eurót váltanom. Akár Spanyolországba megyünk, akár Olaszországba – mivel Csabi barátom kedvence az AC Milan –, most már teljesen európainak de mégis magyarnak érezzük magunkat. És jó azt is látni, hogy mióta eurónk van, az otthoni életszínvonal egyre közeledik az olaszhoz és a spanyolhoz.

A mai napig emlékszem arra, hogy a keresztapámék mennyit küszködtek annak idején a devizaalapú hitelükkel, hiszen akkor még nem volt eurónk, és az árfolyamkockázat miatt hatalmasat buktak. Majdnem ráment a házasságuk is. Az unokatesómék meg is ijedtek, hogy a szüleik szétmennek, de szerencsére azóta is együtt van a család. A vicces az, hogy az euró bevezetésével szinte egyedül a bankok jártak rosszul, mert azóta nem tudnak nyerészkedni az árfolyamon, hiszen mindent euróban számolnak el.

A történelemórán azt tanultuk, hogy az utolsó nagy fejlődés Magyarországon a „Boldog Békeidőkben” volt, amikor közös pénzünk volt az osztrákokkal, az osztrák-magyar korona. Az euró jó kabalának bizonyult: másfél évszázaddal később újra virágzik az ország.