Jövőre hazaköltözöm

Programunk

 

  • A külföldön szerzett munkatapasztalatot nagyra becsüljük, az ott szerzett értékes tudást a sikeres jövő egyik zálogának tekintjük.
  • A hazatérők munkavállalását munkaközvetítő ügynökségek támogatják.
  • Az átlagbér nettó 1000 euró. A versenyképes jövedelmek érdekében a bruttó bér tartalmazza a szociális adót és a TB-járulékot.
  • A városokban fecskeházakat alakítunk ki azok számára, akik nem rendelkeznek lakással. Itt öt éven keresztül kedvezményes a bérleti díj, így takarékoskodhatnak a saját lakás megszerzéséig.
  • Az állami intézmények és vállalatok minden munkatársát az interneten közzétett nyílt pályázaton választjuk ki. Előnyt jelent a nyelvtudás és a külföldi munkatapasztalat.
  • Az állami intézmények és vállalatok vezetői pozícióit csak tárgyalási szintű nyelvtudással lehet elnyerni.
  • A korrupció visszaszorítása érdekében minden állami közbeszerzési kiírást és döntést az interneten nyilvánosságra hozunk, és ezeket mindenki nyomon követheti.

 

Interjú 2021-ből

 

Salamon Gábor vagyok, hét éve dolgozom Londonban.

Marketing szakot végeztem, de otthon egy évig hiába próbáltam elhelyezkedni, nem találtam munkát.

Egy barátommal együtt úgy döntöttünk, hogy Angliában próbálunk szerencsét. Eleinte pultos voltam egy kávézóban. Hiába volt középfokú nyelvvizsgám, használható tudást ott, a munka közben szereztem. Egyre jobban beszéltem angolul, így egyre feljebb jutottam. Pincér lettem, egyre jobban kerestem, majd egy üzlet vezetését bízták rám.

Még mindig magyarul álmodunk

Londonban ismertem meg a barátnőmet, ő is magyar. Még mindig magyarul álmodunk, és magyar ételeket főzünk. Két éve egyre többször gondolunk arra, hogy haza kellene menni családot alapítani. A szüleink már nagyon várnak minket. Az otthoni barátaink azt mondják, hogy a fizetések és a munkaerőpiac lehetőségei egyre kedvezőbbek.

A polgárháborús hangulat, a gyűlölködés – úgy tűnik – véget ért. Írtunk egy ügynökségnek, amelyik a külföldiek otthoni munkakeresését segíti, és mindketten több ajánlatot kaptunk a szüleimhez közeli nagyvárosban.

Én online marketinges leszek, már megismerkedtem a leendő kollégáimmal. Ha gyorsan tanulok, hetente két napot az irodából, három napot pedig otthonról dolgozhatok. Azt mondják, hogy a legeredményesebb megbeszéléseket a Tisza-tó partján, hajnali horgászat közben tartják. Ez azért jól hangzik. A barátnőm egy magyar bölcsődében már dolgozott egy évet, de éhbérért, ezért jött Londonba. Most otthon 1000 euró lesz a fizetése. Azt tervezi néhány barátnőjével együtt, hogy családi napközit nyitnak. Most az állam támogatja a nők munkába való visszatérését, ezért a bölcsi megnyitásához kedvezményes kölcsönt és szakmai támogatást kapnak az ügynökségtől.

Az életet nemcsak leélni, hanem megélni

Hazaköltözésünk után egy fecskeházban fogunk lakni, ahol kedvezményes a lakbér. Itt öt évig maradhatunk, és minden hónapban félre kell tennünk, hogy majd saját lakást vehessünk. Mivel Londonban megtakarítottunk egy kis pénzt, ez biztosan menni fog. Londonban dolgozva megszoktuk, hogy rendszeresen utazgatunk, nyaralni pedig mindig el tudunk menni. Úgy tűnik, hogy erről sem kell lemondanunk otthon. Végre ugyanolyan életszínvonalon élhetünk, csak sokkal kellemesebb körülmények között, közel a családhoz. Szeretnénk az életünket biztonságban és kiszámíthatóan élni, élményekkel, derűvel. Egy élhető Magyarországon ez sikerülhet.