Meggyógyul az egészségügy

Programunk

 

  • Hézagmentes és hatékonyan szervezett a betegút a háziorvostól a megyei kórházban végzett műtétig.
  • Biztonságos ellátást nyújt az egészségügyi alapcsomag.
  • TB-járulék helyett biztosítási alapdíjat fizetek.
  • Kiegészítő biztosítások közül választhatok a szabad orvosválasztás és magánellátás igénybevételére
  • A háziorvosi ellátás tartalmazza a labort, az ultrahangot. Van pénz a nővérek bérére, a betegségek megelőzésére és a leggyakoribb betegségek meggyógyítására.
  • Minden járásban elérhető a jól felszerelt szakrendelő és egynapos sebészeti központ.
  • A sürgősségi ellátást nyújtó kórházak és mentők elegendő pénzt, embert és eszközt kapnak.
  • A tapasztalt nővérek fizetése nettó 1000 euró, a kezdő orvosoké 2000 euró, a szakorvosok bére 3000 euró.
  • A hálapénz büntetőjogi kategória.
  • Az idősek gondozását az ápolási otthon és a házi ápolási szolgálat végzi.

 

Interjú 2021-ből

 

Halász Szilvia vagyok, a falunk háziorvosi praxisközösségének egészségügyi menedzsere.

A közeli kisváros kiskórházában dolgoztam 15 évig. Annak a helyén most egy hipermodern szakrendelő működik, mi is odaküldjük a komplikáltabb eseteket. Így, hogy a falumban dolgozhatok, már nem kell ingáznom és éjszakáznom sem, végre nem csak a szabadnapjaimon látom a gyermekeimet. Többen vagyunk a praxisközösségben. Három háziorvos és négy nővér dolgozik itt rajtam kívül.

Miből áll a munkám?

Tegnap például egy új beteg gondozását és kiképzését kezdtem meg, akinél kezdődő cukorbetegséget állapítottunk meg. Mivel a doktornő másik faluban is rendel, ezért a köztes napokon én tartom a kapcsolatot a betegeinkkel. Minden hónapban egyszer fel kell hívnom mindenkit, meg kell tudnom, hogy milyen az állapotuk, beszámoltatni a diétáról és megszervezni a konzultációt a dietetikussal. A súlyos betegek a járási szakrendelőbe kerülnek. Ott minden szakorvos elérhető. Az én felelősségem, hogy mindenki olyan időpontban és módon érje el a diagnosztikai és kezelési lehetőségeket, ami a legkíméletesebb és a leggyorsabb számára. Van egy mikrobuszunk. Naponta viszi a betegeket a szakrendelőbe, majd hazahozza őket. A patikából is ezzel a mikrobusszal juttatjuk el a gyógyszereket a környékbeli időseknek. Ez viszi-hozza műtétre a betegeket a megyei kórházba is. Az ápolás megszervezése is az én munkám. Ápolási otthon helyett sok idősünk szeretne az otthonában maradni, mi pedig ellátjuk őket, és amíg csak lehet, igyekszünk gondoskodni az igényeikről.

Hogy most mit csinálok éppen?

Előkészítem az eszközöket és az anyagokat holnapra, mert ebben a helyiségben kardiológiai rendelés lesz. Igen, elégedettek a pácienseink. Honnan tudom? Minden páciens kitölt egy kérdőívet, persze név nélkül, amit mi a megyei kórházba továbbítunk. Ha itt helyben meggyógyítjuk a betegeket, akkor félévente prémiumot kapunk. Én elégedett vagyok a prémiumommal, ebből arra következtetek, hogy ők is elégedettek velünk. Igen, szorgalmasan dolgozom. Én is és a kollégáim is. Havi 1000 eurót keresek. A férjem pont ennyit hoz haza havonta, villanyszerelő.

Most ott tartok, hogy nem kell a pihenőnapomon takarítani járnom, sőt tavaly először életünkben nyaralni is el tudtunk menni.